The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? - Furkan Hastanesi

Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

29.10.2021
1.041
Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?  Nasıl Anlaşılır?
REKLAM ALANI

Polislik Over Sendromu her 10 kadından birinde görülen genetik kökenli olduğu düşünülen önemli bir yumurtlama problemidir. Sağlıklı bir kadın vücudunda iki yumurtalık bir adet döneminde döllenir. Döllenmeye müsait olan yumurta geliştirilirken Polikistik Over Sendromu hastalarının çoğunda döllenme yeteneği bulunmaz. Yumurtalar ultrasyon üzerinde yumurta içinde pek çok kist şeklinde görülür. Polikistik Over Sendromu belirtilerinin sayısı ve şiddeti her hastada farklı bir şekilde ortaya çıkar. Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınların her yıl jinekolojik muayenelerini yaptırmaları tavsiye edilir. Polikistik Over Sendromu tedavi edilmediği sürece hayati önem taşıyan pek çok hastalığa neden olabilir.  Kadın doğum merkezlerine başvuran kadınların yaklaşık %20’sinde yumurtlama problemi vardır. Kilo  oranı normalin üzerinde olan, tüylenme sorunu ile karşı karşıya kalan,düzensiz adet gören kadınlar Polikistik Over Sendromu yaşayabilir.  Uzman bir hekime başvurarak gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır. Ultrasyon aşamasından sonra hastanın Polikistik Over Sendromu olup olmadığı açığa kavuşturulur.

 Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik sendromu nedir

 Polikistik Over Sendromu belirtileri şunlardır:

  • Olağan dışı kanama
  • Vücutta fazla kıllanma
  • Hamile kalmada zorlanma veya kısırlık
  • Ergenlik döneminde 1 ya da 2 adet dönemi sonrası adet görememe
  • Cilt dokusunda değişiklik,
  • Fazla kilo alma
  • Geçmeyen sivilceler
  • Cilt yüzeyinde oluşan lekelenmeler
  • Aşırı şekilde saç dökülmesi
  • Saç kalınlaşması ve ense, koltuk altı, kasık bölgesinin hafif kadifemsi bir görünüm kazanması
  • Göğüs ölçüsünde meydana gelen değişiklik
  • yüksek değerlere çıkan androjen hormonları

35 ve 40 yaşın altındaki kadınlarda çok sık görülen hastalıklardan biri olan Polikistik Over Sendromunun en önemli belirtisi adet düzensizliğidir. 2 adet dönemi arasında geçen gün sayısı 21 günden daha az ya da 36 günden fazla ise düzensiz adet görme olarak kabul edilir. Sağlıklı bir ergenlik döneminin ilk 3 yılında adet düzensizliği normal olarak kabul edilse de adet düzensizliği ile birlikte aşırı kilo alma, tüylenme gibi şikâyetler giderek artış göstermektedir. Vakit kaybetmeden muhakkak uzman bir hekime danışılarak tedavi süreci başlatılmalıdır. Ultrasyon görüntüleri ile her zaman doğrudan bir tanı konulmasa bile ergenlik döneminde kızların kan testi yaptırdıktan sonra Polikistik Over Sendromu olup olmadığı araştırılmalıdır. Polikistik over sendromu belirtileri sayı ve şiddeti her hastada farklı bir şekilde kendini gösterebilir.

Ayrıca Turner Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? adlı yazımıza göz atın!

Polikistik Over Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun nedenleri hakkında çok sayıda klinik ve deneysel araştırma yapılmasına rağmen tam bir bilgiye ulaşılamamıştır. Hastalığa karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen insülin hormonlarının neden olduğu düşünülse de hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Aşırı kilonun insülin direncine neden olarak Polikistik Over sendromunu tetiklediği bilinmektedir. Vücuttaki ana besin kaynağı olan şeker enerji sağlamak için vücut hücrelerine, karaciğer hücrelerine ve pankreastaki beta hücrelerinden salgılanır. İnsülin direnci sonucunda vücutta kendini gösteren insülin seviyesini, yumurtalıkta erkeklik hormonu androjen üretimini artırarak Polikistik over sendromuna neden olmaktadır.

Polislik Over Sendromu Tedavi Yöntemleri Hangileridir?

Polikistik sendromu tedavisi

Polikistik Over Sendromu tedavi yöntemleri hastanın yaşına ve isteklerine göre değişir. Tedavi programı planlanırken hasta fazla kilolarından diyetisyen gözetiminde kurtulur. Zira Polikistik Over Sendromu kadınlar diğerlerine göre yüksek oranda obezite sorunu yaşar. Obezite Polikistik Over Sendromunu tetikleyerek hastanın tedaviye olan yanıtını zorlaştırabilir. Kilo kontrolü yapılarak düzenli adet görme oranı yükseltilir. Tedavi ile kilo kaybı sonucunda adet dönemi düzene girerek yumurtamı problemleri önemli ölçüde son bulur. Bu gibi durumlarda bazen gebelik kendiliğinden oluşabilmektedir. Adet düzensizliğinin devam ettiği durumlarda ise yumurtlamayı uyaran ilaç ve hormon iğneleri kullanılarak hasta gebelik sürecine hazır hale getirilir.

Gebelik takibi sonucunda geliştirilen yumurtalıklar için normal ilişki önerilerek aşılama yöntemi ile gebelik sorununun üstesinden gelinir. 3-4 kez yaptırılan aşılama uygulamaları neticesinde gebelik hala oluşmadıysa anneye tüp bebek yöntemini kullanması yönünde tavsiyeler verilir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastaların hormonal dengesi düzene sokularak düzenli adet görmesi sağlanır. Doğum kontrol hapları ve progesteron içeren hormon tedavileri uygulanarak hastanın hormonal dengesi normal seviyesine ulaştırılır. Tedavinin başarılı bir şekilde ilerlemesinde hasta ve yakınları doğru bir şekilde yönlendirilerek özellikle doğru ilaç ve tedavi uygulamalarının tercih edilmesi önemli faktörler arasında yer alır.

Ayrıca Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır adlı yazımıza göz atın!

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Polikistik Over Sendromu tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ilk olarak gebelik sonrasında gynekolog takiplerini bırakmaması, yıllık muayenelerin aksatılmamasıdır. Hastada ileriki yaşlarda şeker hastalığı başta olmak üzere bazı hastalıkların görülmesi halinde hasta derhal aşırı kilolarından kurtulmalıdır. Anne adayının sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanması, düzenli egzersizlerini yapması gerekir. Anneye verilen bazı ilaçlar adet düzeninin sağlanmasında oldukça etkilidir.

Polikistik Over Sendromu olan hastalarda stresi ortadan kaldırmak, kilo artışını önlemek ve sigara kullanımına son verilmesi hastanın tedavi sürecinde son derece önemlidir. Hastalara sigarayı bırakmaları kesinlikle tavsiye edilmekte olup hastalık sürecinde sigara kullanmaya devam ettikleri takdirde hastalardaki yağ kütlesi artış göstermektedir. Ayrıca bu hastalar yüksek tansiyon problemi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Eklampsi yani gebelik zehirlenmesi, gebelik diyabeti ve idrar yolu enfeksiyonu gibi pek çok riskli gebelik hastalıklarına neden olmaktadır. Polikistik Over Sendromu tedavi yöntemleri ihmal edildiğinde ya da uygulanmadığında kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı ve kanser riskini artırarak hastaların sağlıklı gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.