The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır? - Furkan Hastanesi

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

24.12.2021
846
Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Bademcik ameliyatlarının, sıklıkla genel anestezi altında yapılması tercih edilir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda ise lokal anestezi kullanılabilir. Anestezi uygulandıktan sonra ağız özel bir alet ile açılarak bademciklere ulaşılır. Bademcikler çevresindeki örtüden ve kaslardan sıyrılıp bağlantı yerinden ayrılması sağlanır. Açık olan ağızdan bademcikler bu yöntem ile alınır. Operasyona takiben kanama kontrolleri yapılarak operasyon sonlandırılır. Klasik ameliyatlara istinaden “welding ve koblasyon” yöntemi ile de doktor uygun gördüğü taktirde onay alınarak işlem gerçekleştirilebilir. Isı enerjisi ile gerçekleştirilen bu yöntemle dokular zarar görmeden ve hiç kanama yaşanmadan başarılı bir operasyon gerçekleşir. Bu yöntem ile ameliyat ve iyileşme süresi oldukça kısalır. Her operasyon da belli riskler bulunduğu gibi bu operasyonunda belirli riskleri bulunur. Bu yüzden doktor tarafından seçilen bademcik ameliyatı yöntemi için de detaylı bilgi alınması gerekir.

Bademcik Ameliyatı Nedir?

Bademcik ameliyatı nedir

Bademcik ameliyatları çok sık görülen iltihaplı bir rahatsızlık türüdür.  Bademcikler, insan vücudunun savunma mekanizmasıdır. Tıp dünyasında bademcikler, solunum yolu vasıtası ile boğaza ulaşabilecek olan mikropları engelleme ve tanıma görevini üstlenirler. Bu sebeple vücut için son derece önemli olan bademcikler, mecbur kalınmasını durumlarda ameliyat edilmemesi önerilir. Genellikle bademciklerin iltihaplanmasındaki en büyük sebep bademciklerin normalden büyük olmasından kaynaklanır. Sık tekrarlayan bademcik iltihapları; çocuklarda büyümenin yavaşlamasına sebep olurken böbrek rahatsızlıkları gibi ciddi rahatsızlıklara da sebep olabilirler. Bademcik ameliyatları genellikle normalden fazla ve hayatı olumsuz etkileyen derecede bademcik iltihabı yaşayan kişilere uygun görülür. Bademcik operasyonlarında kişinin hayat düzenini bozan iltihaplar yüzünden oluşan rahatsızlıklarında önüne geçilir ve bu sayede kişinin bademcik iltihaplarından kurtulması hedeflenir.

Ayrıca Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır adlı yazımıza göz atın!

Kimlerin Bademcik Ameliyatı Olması Gerekir?

Bademcik ameliyatı okunabilmesi için doktorun gerekli görmesi gerekir ve kişinin isteği üzerine bademcik ameliyatı yapılmaz. Bademcik ameliyatlarının yetişkinlerde ve 4 yaş üzerinde bulunan çocuklarda yapılmasında bir sakınca görülmez. Bu sayede sıklıkla bademcik iltihabı ile karşılaşan bireylerin bademcikleri alınarak tedavi yöntemi sağlanmış olur. Bazı uzman hekimlere göre bademcik ameliyatı yapılması gereken durumlar ise şöyledir:

  • Kişinin 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı şikayeti olması durumunda bademcik ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekir.
  • 2 yılda veya 3 yılda üst üste birkaç kez bademcik iltihabı şikayeti yaşandığı taktirde kişinin bademcik ameliyatı geçirmesi gerekebilir.
  • Bademcik iltihabı yaşayan hastalarda ilaç tedavisi ile düzelmeyen apseler oluştuğu taktirde kişinin bademcik ameliyatı geçirmesi gerekir.
  • Geçmeyen ve tedavi edilemeyen ağız kokularının genel sebebi bademcikler olabiliyor. Bu sebeple ağız kokusu yaşayan bazı hastaların da bademcik ameliyatı geçirmesi önerilir.
  • Sürekli ve geçmeyen horlama problemi yaşayan hastaların bademcik ameliyatı ile iyileşmeleri mümkündür.
  • Bazı kişilerde ağzı açık uyuma ve nefes kesilme problemleri gelişebilir ve bunların sebebi de bademciklerdir. Bu yüzden kişinin bademcik ameliyatı olması gerekebilir.

Bademcik Ameliyatı Geçiren Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler Neler?

Bademcik ameliyatı geçirmiş olan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar uzman hekim tarafından, operasyon sonrasında hastaya iletilir ve gerekli bilgilendirme yapılır. Bu sayede hasta hekimin önerilerine uyarmak iyileşme sürecinde bir aksama yaşamadan süreci kolayca atlatabilir. Bademcik ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Bademcik ameliyatı geçiren kişilerin ameliyat sonrasında ilk 24-48 saat istirahat etmesi gerekir.
  • Bademcik ameliyatından sonraki süreçte ilk 10 gün araba kullanılmamalı ve yorucu egzersizler kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Bademcik ameliyatı sonrasındaki ilk 10 gün yumuşak ve boğazı zorlamayacak gıdalar tüketilmelidir. İlk 10 gün boyunca çorba gibi sıvı gıdaların tüketilmesi önerilir.
  • Bademcik ameliyatı sonrasında sızlamalar meydana gelebilir. Bu durum sürecin akışına uygun ve tamamen olağan bir durumdur. Sızlama yaşandığı zaman buzlu su içmek veya dondurma yemek sızının azalmasına yardımcı olacaktır.

Bademcik Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bademcik ameliyatlarının süresi çok uzun olmamakla birlikte herkeste değişiklik gösterebilecek olsa dahi genellikle 30-60 dakika arasında süren bir cerrahi işlemdir. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bademcik ameliyatlarında da ameliyat süreleri değişiklik gösterir. Bu sebeple her hastada farklılık gösterebileceği bilinen cerrahi işlemler, bademcik ameliyatında da geçerlidir. Bununla birlikte hastanın durumuna ve doktorun önerisine bağlı olarak ameliyattan sonraki 1 gün hastanede yatırılması da uygun görülebilir. Bademcik ameliyatları 30-60 dakika sürdüğü zaman içerisinde bademcikler gömülü oldukları yerden ayrılıp, çıkarılması ile gerçekleştirilir. Bademcik ameliyatlarında en sık uygulanan ve en eski olan yöntem “diseksiyon” yöntemidir. Bu yöntemde bademcikler çıkarıldıktan sonra oluşan kanamalar durdurulur, genellikle yara bölgesi açık bırakılarak ameliyat sonlandırılır. Bademcik ameliyatlarının süresi kısa olduğu gibi genellikle günübirlik yapılan bir cerrahi işlem türüdür. Ameliyattan sonraki birkaç saat hasta gözlemlenerek aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

Bademcik Ameliyatının Riski Bulunur Mu?

Bademcik ameliyatı riskleri

Bademcik ameliyatlarının da riskleri bulunabilir. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bademcik ameliyatlarında da bazı riskler meydana gelebilir. Genel anestezinin getirdiği riskler her cerrahi işlemde meydana gelebildiği gibi bademcik ameliyatında da meydana gelir. Genel anestezinin dışında meydana gelebilecek yan etkiler ise şu şekildedir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • Ağrı
  • Ödem
  • Şişlik
  • Solunum güçlüğü
  • Enfeksiyon
  • Ameliyat sahasında ve etrafındaki dokularda zedelenmeler gibi riskler meydana gelebilir.

Bunlar ameliyat sonrasında yaşanabilecek olası durumlardır. Bu yüzden paniğe neden olmayan yan etkilerdir. Özellikle ameliyattan sonraki 24 saatte yara bölgesindeki kabuklarda dökülmeler görülür. Daha sonra 1. veya 2. haftada yara bölgesinde kanamalar meydana gelebilir ve bu durum bademcik ameliyatı sonrasında olması gayet doğal bir süreçtir. Kanamalar, basit müdahaleler ile kontrol altına alınabilirken ilerlemesi halinde ölümcül olabilecek sonuçlar doğurabilir. Kanamalar yetişkinlere göre genellikle çocuklarda daha sık görülebilir. Bu gibi durumlar ameliyat olan kişilerde %2-4 arasında görülebilirken, ölüm oranları ise 1500’de 1 ölümle sonuçlanabilir. Bu oranlar beraberinde bademcik ameliyatlarının çok riskli cerrahi müdahale bölümüne girdiği de söylenemez.

Ayrıca Tourette Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? adlı yazımıza göz atın!

Bademcik Ameliyatı Sonrasında Neler Beklenir?

Bademcik ameliyatlarından sonraki süreçte genellikle çoğu hastada ağrılar meydana gelir. Her hastada ağrı derecesi değişiklik gösterebilirken, genellikle erişkin bireylerde ağrılar daha sık meydana gelir. Bademcik ameliyatı sonrasında gelişen ağrılar genellikle çene, boyun bölgesine vurarak gün geçtikçe azalma gerçekleşir. Ameliyat sonrasında iyileşmeler genellikle 2 hafta sonunda gerçekleşir ve bademcik ameliyatı sonrasında kişinin ses karakterinde bazı değişiklikler meydana gelebilir. Bademcik ameliyatı sonrasında sıvı alımı oldukça önemlidir. Operasyon sonrasında yara bölgesini tahriş edecek veya kanatacak gıdalardan uzak durulması gerekirken, sıcak ve katı gıdaların tüketiminden de uzak durulması gerekir. Bunların yanı sıra bademcik operasyonu sonrasında kişi bol sıvı tüketmeli ve yalnızca yumuşak gıdalar ile beslenmelidir. Ameliyat sonrasında beslenme şekline ne kadar dikkat edilir ise iyileşme süreci o kadar hızlanacaktır. Operasyon sonrasında beslenmeye dikkat edilmediği ve yara bölgesi korunmadığı taktirde meydana gelebilecek olumsuzluklarda hastanın durumunda gerileme dönemine girilebilir. Bademcik ameliyatı esnasında sürecin ilerlemesinde en faydalı olan kısım ameliyat sonrası istirahat ve beslenmedir. Kişinin gerekli istirahate çekilmediği ve kendini zorlayıcı hareketlerde bulunması durumunda yarada belli olumsuzluklar meydana gelebilir ve bu sebeple gayet başarılı geçen bir cerrahi müdahale bile oldukça kötü bir operasyon sürecine geçiş yapar.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.