The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır? - Furkan Hastanesi

Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

17.12.2021
1.195
Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

By-pass ameliyatları kalp hastalıkları yaşayan kişilere uygulanan bir tedavi biçimidir. Kalp rahatsızlıkları çevresel, genetik, psikolojik olarak birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Göğüste yaşanan ağrılar ile başlayan kalp rahatsızlıklarının tedavi edilmemesi ile hastalarda ani kalp krizleri görülebilir. Tedavilerin başlatılmaması, geç kalınması gibi durumlarda kalp rahatsızlıkları, ölüme yol açabilen ağır hastalıklardır. By-pass ameliyatları genel anestezi altında gerçekleşir. Göğüsten alınacak göğüs kemiği için kemik testeresi ile göğüs kafesi kesilerek açılır. By-pass için genellikle göğüsteki meme atardamarı kullanılır; fakat bir diğer seçenek ise bacaktan alınabilecek olan toplardamar ile de by-pass ameliyatı gerçekleştirmek mümkündür. Uygun bölgeden alınan damarın bir ucu tıkanan bölgenin aşağısında olacak şekilde koroner artere dikilir. Daha sonra kesilen göğüs kemiği güçlü teller ile bağlanıp cerrahi bölgenin yapıldığı bölge dikilerek işlem tamamlanır. By-pass ameliyatı için vücudun başka bir bölgesinden alınan damarlar, alınan bölgede işlev kaybına sebep olmazlar. By-pass ameliyatında yabancı dokular ve sentetik damarlar kullanılamaz. Bu yüzden damarlar kesinlikle hastanın kendi vücudundan alınmalıdır. Köprüleme yapmak için gereken atardamar veya toplardamarlar mutlaka hastanın kendi vücudundan alınmalıdır. By-pass ameliyatları durdurulmuş kalpte ve çalışan kalpte iki yöntem olarak uygulanır. Durdurulmuş kalp yönteminde; kalp tamamen durdurulur ve vücuttaki dolaşım bir kalp pompası üle sürdürülür. Bu işlemler birlikte damarlara köprüleme işlemi yapılır. Kalp pompası, ameliyat sırasında hastanın akciğerlerinin ve kalbin görevlerini üstlenerek beyin ve diğer hayati organlara kan pompalanmasını sağlar. Çalışan kalpte yapılan by-pass ameliyatı ise; kalp durdurulmadan ve kalp pompası kullanılmadan ameliyat gerçekleştirilir. Köprüleme işlemi için ise hastanın bacak toplardamarı, ön kol arteri, göğüs arteri gibi damarlar kullanılır.

By-pass Nedir?

bypass tedavi

By-pass ameliyatları, insan vücudundaki atardamarların herhangi bir

bölgesinde daralma meydana geldiği durumda kullanılan bir ameliyat yöntemidir. By-pass kelime anlamı ise “köprüleme” demektir. Atardamarların beslediği bölgenin canlılığını korumak amacı ile vücudun başka bir yerinden çıkarılan atardamar ile hazırlanan damar hasta bölgeye nakledilir. Bu sayede kan dolaşımı yeniden sağlanır. Bu cerrahi ameliyata da by-pass denir. Koroner by-pass ameliyatı ise, kalbi besleyen atardamarların tıkanması durumunda yapılan cerrahi müdahaledir.

Ayrıca Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? adlı yazımıza göz atın!

By-pass Ameliyatı Süresi Ne Kadar?

By-pass ameliyatlarının süresi her hastada durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ameliyatın yapıldığı yöntem veya by-pass sayısı gibi faktörlerle ameliyat süresi belirlenir. Eski tip ameliyat yöntemi ile göğüs kafesi boydan boya kesilerek invaziv denilen küçük kesiler ile cerrahi işlem gerçekleştirilir. Ameliyat tercihinde kalp durdurulması tercih edildiyse, kalbin durdurulması sonucu kalp pompası kullanılarak yapılan klasik ameliyat yönteminin veya kullanılabilen OBCAP yöntemi ile uygulamalar eşliğinde operasyonların süresi değişiklik gösterir. By-pass ameliyatlarında, operasyon süreleri ortalama 3 veya 6 saat arasında değişkenlik gösterir.

By-pass Ameliyatı Kimlere Yapılır?

By-pass ameliyatlarının yapılabilmesi için bazı durumlar ve riskler gereklidir. Bu risklerin oluştuğu durumlarda by-pass operasyonları gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde hastaların mevcut durumları ilerleyerek daha kötü sonuçlar meydana gelebilir. By-pass ameliyatının riskleri bulunduğu gibi ameliyat olunmadığı taktirde oluşabilecek risklerde bulunur. By-pass operasyonlarının gerçekleştirilmesi gereken durumlar şu şekildedir:

  • Çoklu damar hastalıkları bulunan kişilerde by-pass ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Birden fazla koronerdamarın balon ve stentleme yöntemi ile açılamadığı durumlarda by-pass ameliyatının yapılması gerekir.
  • Hastalarda kalp kapak ameliyatı gerektiği durumlarda by-pass operasyonu gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Hastada ki damarların açıldıktan sonra yeniden tıkanması halinde by-pass ameliyatı olunması gerekir.
  • By-pass ameliyatı gerektiren farklı sağlık sorunlarının doktor tarafından tespit edilmesi halinde by-pass operasyonu gerçekleştirilir.

By-pass Ameliyatının Riskleri Neler?

By-pass ameliyatı risklerinde farklı birçok etken bulunur. Ameliyat riskleri hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, kronik rahatsızlığı olup, olmaması gibi farklı birçok etkene bağlıdır. By-pass operasyonlarında genellikle ölüm riskleri en düşük seviyededir; fakat tamamen yok denilemez. By-pass operasyonu genellikle ileri yaştaki bireylere yapılır ve hastaların çoğunda birden fazla rahatsızlık bulunur. Hastaların önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları ile kalp kasının güçsüz kalması sonucu by-pass operasyonu önerilir. Hastaların dolaşım sistemi haricindeki sistemlerinde fonksiyon kaybının olması sonucunda da risk faktörleri doğrudan artmış olur. Bazı hastalarda operasyon sonrasında ciddi psikolojik travmalar meydana gelebilir. Böyle bir sorun yaşandığı taktirde hastanın operasyon sonrasında psikolojik destek olması gerekir.

By-pass Sonrasında Yeniden Ameliyat Gerekir Mi?

By-pass ameliyatı sonrasında bazı durumlarda yeniden operasyon geçirilmesi gerekebilir. Bu durumlar ise hekimler tarafından tetkik edilerek belirlenir. By-pass operasyonu yalnızca tek başına bir çözüm değildir ve bu sebeple ameliyat sonrası süreç ameliyat esnasındaki süreç kadar önemlidir. By-pass operasyonu sonrasında yeniden ameliyat gerektirecek durumlar ise şöyledir:

  • Hastanın damar yapısının by-pass sonrasında kötüleştiği durumlarda tekrar ameliyat gerekebilir.
  • By-pass operasyonunun erken yaşlarda yapıldığı durumda ilerleyen yaşta yeniden bir operasyon gerekebilir.
  • By-pass sonrasında damar sertliği yaşandığı durumlarda yeniden by-pass operasyonu yapılması gerekir.
  • Gerçekleştirilen ilk by-pass operasyonunda tüm damarlara köprüleme işlemi yapılamaması halinde yeniden by-pass ameliyatı gerekebilir.
  • Kronik hastalıklara sahip olunması halinde yeniden by-pass operasyonu gerekli bulunabilir. (Diyabet, böbrek hastalığı…)
  • By-pass sonrasında sigara içilmeye devam edilir ise yeni bir operasyon gerçekleştirilmesi gerekebilir.
  • Hastada kolesterol ve trigliserid yüksekliğinin yeterli düzeyde tedavi edilememesi halinde yeni bir operasyon gerekebilir.

By-pass Operasyonu Sonrasında Kesin İyileşme Mümkün Mü?

bypass nedir

By-pass operasyonları sonrasında iyileşmeler görülebilirken, yalnız by-pass ameliyatı çözüm değildir. Operasyon sonucunda damar tıkanıklıkları, damar daralmaları o an için açılır. Damar sertlikleri sonucunda tamamen ortadan kaldırılamaz. Cerrahi müdahaleler ile yalnızca hastada oluşabilecek ani kalp krizi, ani ölüm veya ömür boyu ilaca bağlı olunması durumlarının engellenmesi hedeflenir. Bu sebepler ile ameliyat tek başına tüm riskleri ortadan kaldırmaz. Operasyon sonrasında hastaların yaşam düzenlerini değiştirmeleri gerekir. Zararlı yiyecek ve içeceklerin kullanımının tamamen bitirilmesi gerekirken, kötü alışkanlıklarında tamamen bırakılması gerekir. Hastanın sigara, alkol kullanımlarına devam etmesi durumunda iyileşme dururken, hastanın damarlarında yeniden tıkanma meydana gelir. Bu sebeple by-pass öncesi ve sonrası ameliyat esnası kadar önem taşır.

Ayrıca Turner Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? adlı yazımıza göz atın!

By-pass Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar?

By-pass ameliyatları sonrasında iyileşme süreçleri, operasyonun başarısına ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Operasyon sonrasında hastanın düzenli nefes egzersizlerine başlaması gerekir. Solunum cihazından ayrılan hastanın fizyoterapist ile birlikte nefes egzersizlerine başlaması gerekir. By-pass operasyonu genel anestezi altında gerçekleştirilirken bronşlarda balgam artışı görülür. Solunum cihazından ayrılan hastanın bronşlarında biriken atıklar aspiratör yardım ile temizlenir. Bu sayede hasta solunum cihazından ayrılabilir. By-pass operasyonu sonrasında kişinin 4-7 gün arasında hastanede kalması gerekir. Bu süreç sonlandığında hastanın tüm süreci olumlu ilerliyor ise hasta taburcu edilir. Taburcu edildikten sonra hastanın düzenli kontrollere gelmesi gerekir ve bir süre hasta, uzman hekim tarafından kontrol altında tutulur. Bazı gerekli durumlarda hastanın varis çorabı kullanması gerekebilir. İyileşme sürecinin en başında hasta sürekli evde kalmalıdır; fakat devamlı yatakta bulunulmamalıdır. Doktor tavsiyesi ile birlikte hastanın ufak tefek hareketler halinde bulunması gerekir. By-pass operasyonu sonrasında hastanın rutin hayatına geri dönebilmesi için en erken 1 ay geçmesi gerekir. By-pass sonrasında tam iyileşme 6 ay sonrasında gerçekleşir. Operasyon sırasında kesilen kemiğin ve göğüs kafesinin iyileşmesi halinde hasta tamamen iyileşir. Bu süreç sonrasında hasta tamamen iyileşmiş olur ve rutin hayata geri dönülürken hasta, çalışma hayatına, sosyal hayatına geri dönüş yapabilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.