The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Hemoroid Ameliyatı Nasıl Yapılır? - Furkan Hastanesi

Hemoroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

14.03.2022
3.777
<strong>Hemoroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?</strong>
REKLAM ALANI

Hemoroid ameliyatı süreci, hemoroid tespit edildiği zaman herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurarak ameliyat yaptırmanız gerekir. Ameliyat yaptırılmadığı zaman ise basurun büyüyerek daha zararlı hale gelmesine neden olmaktadır. Hemoroid ameliyatı genel olarak lazer tedavisi ile gerçekleştirilmektedir. Hemoroid ameliyatı lazer yöntemi ile şu şekilde yapılmaktadır:

  • Hemoroid ameliyatı için en etkili yöntemler arasındadır. Genel olarak ise erken evredeki hemoroidler için etkili olmaktadır. Lazer ameliyatı, kolay cerrahi işlemler ile kısa süre içerisinde yapılabilir.
  • Ameliyat, makat derisi üzerine 1 – 1,5 cm civarında bir kesi atılarak başlar. Hemoroid, bu kesi üzerinde lazer ile ortadan kaldırılarak yok edilir. Kan dolaşımından ayrılması sağlanır.
  • Makat derisine zarar vermeden uygulanan bu lazer yöntemi, iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.
  • İleri evre hemoroidler için ise farklı teknikler kullanılarak ameliyat gerçekleştirilebilir. Hemoroidektomi yani hemoroid paketsinin çıkarılması işlemi uygulanır.
  • Yalnızca belden anestezi yardımı ile hastayı tamamen uyutmadan ağrısız bir şekilde ameliyat yapabilirsiniz. Ameliyat sonrasında erkenden genel olarak operasyon günü taburcu olmak mümkündür.

Hemoroid Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

hemoroid ameliyati

Hemoroid ameliyatından sonraki iyileşme süreci, kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle beraber yaklaşık olarak 10 gündür. Hemoroid ameliyatı, ağrılı bir operasyondur. Ağrıya sebep olan durumlar geçene kadar, hastanın ağrı kesici tedavisi görmesi gerekebilir. İyileşme sürecinin başarılı geçmesi için ise hijyene dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda hekim tarafından verilen diyete uyulmalıdır. Hazır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hastanın tüketeceği günlük su miktarı da süreç içerisinde önemli bir yere sahiptir. Dışkının makata zarar vermeyecek bir yapıda olması için günde 3 litre su tüketilmelidir. Aynı zamanda oturma banyoları da bu süreçte aksatılmamalıdır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid hastalığının semptomları, hastadaki hemoroid türüne göre değişiklik gösterebilir. Eksternal hemoroidin belirtileri şu şekilde verilmiştir:

  • Anüs etrafında meydana gelen şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissi,
  • Anüsün yakınında kaşıntılı, ağrılı yumru ya da şişkinlik hissi,
  • Anüs etrafında oturmakla artan ağrı,
  • Dışkıda kan görülmesi de bu hemoroid çeşidinin en yaygın görülen belirtileri arasında yer alır. Bölgenin çok zorlanması, ovulması ya da temizlenmesi de bu semptomları kötü etkileyebilir. Pek çok kişide dış hemoroid ile ilintili olan bu semptomlar birkaç gün içerisinde yok olur.

İnternal hemoroid türünde görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Dışkıda ya da tuvalet kağıdında görülen parlak kırmızı kan,
  • Makattan basurun ele gelmesi de bu tür hemoroide sahip kişilerde görülen semptomlardır. Genellikle sarkık olmayan hemoroid ağrılı değildir. Ancak sarkmış olan iç hemoroid ağrıya sebep olmaktadır.

Anüs ile ilgili semptomların en büyük sebebi basur olsa da hepsinin sebebi olmamaktadır. Bazı hemoroid belirtileri, diğer sindirim sistemi sorunları ile benzerdir.

Hemoroid Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Hemoroid hastalığının nedenleri arasında kronik kabızlık, tuvalette uzun bir süre oturma ve dışkılama esnasında zorlanma gibi nedenler yer almaktadır. Bunların hepsi alana gelen ve bölgesel kan akışını etkileyip damarları büyütmeye sebep olmaktadır. Aynı zamanda bu, genişleyen uterusun damarlara baskı uygulaması sebebi ile hamilelik döneminde hemoroid sıklığında artışı açıklamaktadır.

Yapılan son araştırmalar ile basura sahip kişilerde anüse ait düz kasların, basuru olmayan kişilere göre dinlenme halinde bile sıkı olma eğilimi gösterdiği belirlenmiştir. Kabızlık, bu sıkıntılara katkı sağlar çünkü bağırsak hareketleri sırasında ortaya çıkan gerilme, anal kanaldaki basıncı arttırmaktadır. Bu da hemoroidleri anüs sfinkter kasına doğru zorlamaktadır. Hemoroidi tutan dokular, yaş ile beraber zayıflayarak güçsüzleşir. Böylece hemoroid daha şişer ya da sarkar.

Ayrıca Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!

Hemoroid Teşhisi Nasıl Konmaktadır?

hemoroid nedir

Hemoroid tanısının konması için hastanın hekimine başvurması gerekmektedir. Ayrıntılı bir tıbbi muayene sonrasında hekiminiz tarafından bir tedavi yöntemi belirlemesine yardım eder. Bu, semptomlarınız için daha ciddi sebeplerin de dışlanmasına yardımcı olmaktadır. Hekiminiz, sizdeki rahatsızlığın dış hemoroid olup olmadığını kolay bir şekilde görebilmektedir. İç hemoroid tanısı konması için ise anal kanal ve rektum muayene yapılması gerekir. Ayrıca başka testler de uygulanmaktadır.

Rektum muayenesi, hekim tarafından parmak yardımı ile yapılan bir muayenedir. Muayene ile daha ileri tetkik yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda bir karara varılır. İç hemoroidler çok yumuşak olduğu için muayenede görülemeyip belirlenemeyebilir. Bu sebep ile rektum ve diğer kalın bağırsak bölümlerinin kolonoskopi ismi verilen, ucunda kamera bulunan bir alet ile incelenmesi gerekebilir. Hekiminiz şu durumlarda kolonoskopi yardımı ile kalın bağırsağınıza bakmak ister:

  • Semptom ve herhangi bir bulgu başka bir sindirim sistemi hastalığına sahip olabileceğinize işaret ediyorsa,
  • Kalın bağırsak kanseri için risk unsurları belirlendiyse,
  • Orta yaşlı iseniz ve yakın zamanda kolonoskopi uygulanmadıysa da hekim tarafından uygulanabilmektedir.

Hemoroid Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroid tedavisi iç ve dış hemoroid için ayrı şekillerde yapılmaktadır. Dış hemoroid genel olarak hastada rahatsızlık hissine sebep olmadığı sürece özel bir tedavi gerektirmez. Düşük dereceli iç hemoroid rahatsızlığı için ise etkili ilaçlar ve farklı ameliyat gerektirmeyen yöntemler ile tedavi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler ve ilaçlar işe yaramaz ise cerrahi operasyon ile tedavi seçeneği gözden geçirilmektedir.

İlaç tedavisine dirençli düşük dereceli hemoroidler, yüksek dereceli hemoroidler ve boğulma gibi komplikasyonlara yol açan hemoroidler ise genel olarak cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu hemoroid çeşidine sahip hastalarda hemoroid ameliyatı tedavisi yapılır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.