The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır - Furkan Hastanesi

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır

17.08.2021
1.049
Huzursuz Bağırsak Sendromu  Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır
REKLAM ALANI

Huzursuz bağırsak sendromu kısaca IBS olarak da bilinir. Spastik kolon isimleriyle de anıldığı olur. Toplumda yaklaşık yüzde 15 oranında görüldüğü bilinmektedir. Kalın bağırsağı etkileyen bu problem, sindirim sistemini doğrudan etkiler. Huzursuz bağırsak sendromu olan bir kişide kramp, gaz, ishal, şişkinlik ve kabızlık gibi belirtiler görülebilir. Kronik bir hastalık olduğundan tedavide uzun vadeli düşünmek gerekir. Genellikle hastalarda belirtiler hafif şiddette görülmektedir. Hastaların çok azında belirtilerin şiddeti yoğun olur. Çoğu hastanın şikayetlerini azaltması için yaşam tarzını değiştirmesi ve stresi yönetmesi yeterli olur. Belirtiler bu şekilde kısa sürede kendiliğinden ortadan kalkar ya da azalır. Daha şiddetli ve geçmeyen belirtiler olması halinde çeşitli ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu hastalık bağırsak dokusunda herhangi bir değişiklik görülmesine neden olmaz. Ayrıca hastalığın kolorektal kanser riskini de arttırmadığı biliniyor.

Huzursuz Bağırsak Sendromu En Çok Kimlerde Görülür?

huzursuz bagirsak sendromu riskleri

Huzursuz bağırsak sendromunun görüldüğü kişiler genellikle 45 yaş üzeridir. Gençlerde de görülebilen bir hastalıktır. Bu sendrom görülen kişilerde bağırsak fonksiyon anormallikleri söz konusudur. Bu hastalığın neden olduğu hala kesin olarak bilinmemektedir. Ne var ki hastalığın gelişiminde etkili olduğu bilinen bazı nedenler vardır. Örneğin bağırsak kaslarında anormal kasılmalar bunlardan bir tanesidir. Bağırsakların duvarlarında yiyecekleri sindirim kanalından geçirirken kasılan kas katmanlarıyla kaplıdır. Normalden daha fazla ve uzun süren kasılmalar olması kişinin ishal olmasına neden olabilir. Ayrıca kişilerde gaz ve şişkinlik problemi de görülebilir. Zayıf kasılmalar kişide sert ve kuru dışkılamayla sonuçlanır. Huzursuz bağırsak sendromu sinir sisteminde anormallik olan kişilerde de görülebilir. Karın gazdan ya da dışkıdan gerilirse normalden daha büyük bir rahatsızlık ortaya çıkar.

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bağırsak sendrom belirtileri her hasta için farklı olabilir. Her hastada aynı görülen belirtilerde bile farklı şiddet söz konusu olabilir. En yaygın görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkıda mukus görülmesi,
  • İshal,
  • Kabızlık,
  • Aşırı gaz hissi,
  • Dışkılamadan sonra tamamen ya da kısmen ortadan kalkan karın ağrısı, şişkinlik,
  • Belirtilerin arttığı ataklar  hastalığın belirtilerinde ilk sırada gelir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu için Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Huzursuz bağırsak sendromu için doktora gitmek bazı belirtilerin yoğunlaşması ile söz konusu olabilir. Bağırsak alışkanlıklarında ya da İBS belirtilerinde kalıcı bir değişiklik olması halinde hastaların doktora gitmesi tavsiye ediliyor. Bunun nedeni belirtilerin ağırlaşmasının kimi zaman kalın bağırsak kanseri gibi ciddi bir duruma işaret etmesi örnek gösteriliyor. Eğer aşağıdaki belirtiler görülüyorsa hastanın mutlaka doktora başvurması gerekiyor:

  • Gaz çıkarma ya da dışkılama sonrasında bile geçmeyen karın ağrısı,
  • Yutmada zorluk,
  • Açıklanamayan kusma nöbetleri,
  • Demir eksikliği anemisi,
  • Rektal kanama,
  • Geceleri ishal görülmesi,
  • Kilo kaybı olması halinde zaman kayıp etmeden doktora gidiniz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tetikleyicileri Nelerdir?

Huzursuz bağırsak sendromu tetikleyicileri bazı dönemlerde alevlenir. Örneğin bazı gıdalar durumun daha kötü olmasına neden olabilir. İBS de alerjilerin rolü her ne kadar tam olarak anlaşılmamış olsa da, besin alerjisinden kaynaklanan durumlar vardır. Lahana, gazlı içecekler, süt ve süt ürünleri, buğday, fasulye gibi besinlere pek çok insanın intoleransı olur. Belirli yiyecekler tüketildikten sonra kişilerde belirtilerde şiddetlenme görülür. Yiyeceklerin dışında stres de hastalığın tetiklenmesine neden olur. Stresin artmasıyla birlikte hastada şikayetler de buna paralel olarak artış gösterecektir. Her ne kadar stres bir tetikleyici olsa da yine de hastalığın temel nedeni değildir. Hormonlar da benzer şekilde hastalığın belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilir. Hastalığın kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görünmesinde en önemli neden, kadın hormonlarıdır. Hormonlar özellikle kadınlarda adet döneminde en üst noktaya ulaşır. Adet dönemi öncesinde belirtilerde artış görülmesinin nedeni budur.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Risk Faktörleri Nelerdir?

Huzursuz bağırsak sendromu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kadın olmak. Çünkü hormonlar hastalığın görülmesine neden olur.
  • Genç olmak da hastalık risk faktörleri arasında yer alır. 50 yaş altı bireylerde görülme sıklığı 50 yaş üzerinde görülme sıklığına göre iki kat fazladır.
  • Ruhsal sağlık problemi olan kişilerde hastalık daha fazla görülür. Özellikle anksiyete, depresyon gibi psikiyatrik sorunu olan kişilerde hastalık sık görülür.
  • Geçmişte yaşanan travmalar hastalığın görülmesine neden olabilir. Cinsel, duygusal ya da fiziksel kötüye kullanma öyküsü olanlarda hastalık daha fazla görülür.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Huzursuz bağırsak sendromu tedavisi sayesinde hastalık belirtilerini kontrol altına almak mümkündür. Herkes için işe yarayan bir yöntem yoktur. Tedavi yönteminin kişiye özel planlanması gerekir. Hastaya uygun tedavi planının bulunması için mutlaka doktorla çalışmak gerekir. Tedavi sırasında hastalığı tetikleyen faktörlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca hastalara sağlıklı beslenme düzeniyle birlikte egzersiz programı da önerilir. Ek olarak bazı ilaçların kullanılması tedaviyi olumlu etkileyecektir. Yığın oluşturan müshil ilaçları kullanılabilir. Kabızlık tedavisinde genellikle bu yöntem tercih edilir. Bunun dışında antipazmodik ilaçlar bağırsaktaki kasların gevşetilmesini ve karın kramplarını ve ağrılarını azaltacaktır. Trisiklik antidepresanlar genellikle karın ağrısı ve krampları gidermede etkilidir. Kadınlarda şiddetli ishal görünmesi halinde baskın İBS için alosetron ve kabızlık için de baskın lubiprostone kullanılabilir. Anck bu ilaçların tedavinin diğer yöntemlerinin yanıt vermediği durumlarda kullanılması gerekir. En son aşamada bu ilaçlardan faydalanılmasında fayda vardır. Öncelikle yaşam tarzı müdahalesinden başlamak gerekir.

Göz çizdirme ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Huzursuz Bağırsak Sendromuna İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

huzursuz bagirsak sendromuna iyi geler seyler

Huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelen şeyler başında diyet gelir. Aktivitelerde de belli değişikliklerin yapılması gerekebilir. Şikayetlere iyi gelen bazı besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Beslenme düzenine meyveler, sebzeler eklenebilir. Fındık gibi lifli yiyecekler de kabızlığa iyi gelecektir.
  • Az az ancak sık yemek yemek şikayetlerin azalmasını sağlar.
  • Yemek yerken yiyecekleri yavaş ancak uzun süre için çiğnediğinizden emin olun. Bu sayede gaz şikayetlerini en aza indirebilirsiniz.
  • Düzenli egzersiz yapmanız halinde mutluluk hormonu sargılarsınız. Bu hormon stresle başa çıkmanızda size yardımcı olacaktır. Stresle birlikte görülen tetiklemelerde azalma meydana gelecektir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu için Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Huzursuz bağırsak sendromunda diyet listesi herkes için farklılık gösterecektir. Herkesin vücudu farklı olduğundan yiyeceklere verilen tepkiler de farklı olacaktır. Ne var ki herkesin uyabileceği bazı yemek önerileri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Taze yiyeceklerin yenilmesinde fayda vardır.
  • Düzenli olarak yulaf ve keten tohumu tüketin.
  • Yediğiniz besinlerde size iyi gelmeyenleri tespit edin.
  • İshal ön planda olduğu dönemlerde kahverengi besinlerin tüketilmesi iyi olacaktır.
  • Kabızlık olduğunda sıvı alımına özen gösterilmelidir. Suyla birlikte bol bol lifli gıdalar tüketilmelidir.
  • Hastalığı olan kişilerin içinde sorbitol ismi verilen tatlandırıcıyla gelen her türlü yiyecek ve içecekten uzak durması gerekir.
  • Huzursuz bağırsak sendromu olan kişiler sindirimi zor olan besinleri tüketmekten kaçınmalıdırlar. Bu besinlerde ilk sırada soğan, kuru meyveler, brokoli, karnabahar ve lahana gelir.
  • Yiyecekleri yavaş çiğnediğinizden emin olun. Yemeği hızlı yediğiniz zaman gaz şikayetinde artış olacaktır.
  • Dışarıda yemek yerine evde yemek hazırlamaya özen gösterin.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.