The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Kireçlenme Tedavisi Nasıl Olur? - Furkan Hastanesi

Kireçlenme Tedavisi Nasıl Olur?

22.03.2021
870
Kireçlenme Tedavisi Nasıl Olur?
REKLAM ALANI

Kireçlenme tedavisi yöntemi hastalığın derecesine göre farklılık gösterir. Osteoartrit diye adlandırılan kireçlenme rahatsızlığı eklemlerde en çok görülen kronik bir rahatsızlıktır. Kireçlenme tedavisi vücudun farklı bölümlerine uygulanabilir. Çünkü kireçlenme her eklemi etkileyebilen bir hastalıktır. Genellikle diz, kalça, bel, boyun, baş parmağı ve diğer parmakların küçük eklemlerinde bu probleme rastlanır. Genellikle bu hastalık her yaştaki görülebilir. Ancak en sık görüldüğü yaş aralığı 65 yaş üstüdür.

En yaygın bilinen risk faktörleri ileri yaş, obezite, eklemlerin aşırı kullanımı, eklem yaralanması ve genetik faktörlerdir. Yaşlanan insanların çoğunda bu eklem kireçlenmesinin belirtileri olur. Her dört kişiden birinde 85 yaşına kadar kalça ekleminde kireçlenme belirtisi görülmüştür. 60 yaş üstündeki kişilerde ise genellikle el eklemlerinde kireçlenme bulunur. Kireçlenmeler arasında boyunda görülen kireçlenme en nadir rastlanan bölgedir. Kireçlenme tedavisi ile tam bir iyileşme kesin olarak gerçekleşmez.

Eklemlerdeki ağrı ve iltihabın azalması için doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılır. Genellikle iyileşme için fizik tedavi uygulanır. Düzenli şekilde fizik tedaviye giden bir kişinin ağrılarının azaldığı gözlemlenmiştir. Bazı kireçlenmelerin durumu insan sağlığı açısından etki yaratabilir. Bu tarz durumlarda doktor tarafından cerrahi işlem uygulanır. Eklem içine ilaç verilmesi de bazı kireçlenmeler için tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Varis tedavisi nasıl yapılır? yazısını da inceleyebilirsiniz.

Kireçlenme Neden Olur?

kireclenme neden olur

Kireçlenmenin sebebi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak herkes için ortak olan sebep ileri yaştır. Kadınlarda erkeklere göre kireçlenme hastalığına yakalanma ihtimali daha yüksektir. Kilo problemi yaşayan kişilerin eklemlerinde daha fazla yük olduğundan kireçlenme riski daha yüksek olur. Geçmişinde spor ile uğraşan kişilerin kazalardan ötürü eklem yaralanması yaşaması kireçlenmenin en büyük sebeplerindendir.

Eklemlerin fazla kullanıldığı spor dallarında meydana gelen zorlamadan dolayı kireçlenme olasılığı yüksektir. Bazı kişiler doğuştan kemik veya eklem hastalığı ile mücadele eder. Bu tarz insanlarda kireçlenme riski daha çoktur. Eklemlerde bulunan kıkırdak yapısı eklemin hareketi için kemikler arasında kayganlaştırıcı görevi görür. Kireçleme problemi olan kişilerde kıkırdak yapısı aşınır ve bozulur. Bu aşınma ile birlikte eklem ağrısı meydana gelir.

Bazı kişiler eklemlerde ciddi şişlik gözlemleyebilir. Kireçlenme rahatsızlığına önlem alınmazsa kemiklerin parçalanmasına neden olabilir. Böyle bir durumda kemik veya kıkırdak parçaları eklem çevresinde birikir. Bu birikme ile birlikte vücutta iltihap oluşur. Eklem iltihaplanması olduğunda kıkırdakta daha fazla hasar meydana gelir. Kıkırdak hasar görünce kemikler arasında sürtünme artar ve bu da kişiye fazla bir ağrı yapar.

Kireçlenme Teşhisi Nasıl Konur?

Kireçlenme tanısı konulması için doktor tarafından fiziksel muayene olunması gerekir. Doktor rahatsız olan eklemi inceleyerek hassasiyet, şişlik ya da kızarıklık gibi eklemdeki durumu kontrol eder. Daha detaylı bir şekilde incelemek için doktor tarafından görüntüleme ve laboratuvar testleri istenir. MRG ve grafi bu kullanılan görüntüleme yöntemlerindendir. Teşhisin konulması için hastaya kan testi ve eklem sıvısı analizinin yapıldığı durumlar da vardır.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme hastalığının semptomları vücuttaki hangi eklemin etkilendiğine ve rahatsızlık derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kişide en sık görülen belirtiler ağrı ve eklemlerdeki sertliktir. Genellikle sabah saatlerinde veya kişi dinlendikten sonra eklemlerinde bu tür belirtiler görülür. Eklemler uzun süre kullanıldıktan sonra şişliğe yol açabilir. Genellikle kireçlenmenin belirtileri aniden ortaya çıkmaz. Zaman içerisinde gelişme eğilimi gösteren kireçlenme belirtilerinden bazıları şu şekilde listelenmiştir:

  • Eklem etrafında şişlik görülmesi
  • Hareket ile birlikte azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı
  • Eklemin bükülmesi durumunda çıkan çıtırtı sesi
  • Gün içerisinde gerçekleştiren faaliyetlerden sonra artan eklem ağrısı
  • Kasık bölgesi ya da kalçada hissedilen ağrı
  • Dizde bulunan eklemlerin hareket ettiğinde ses çıkarması
  • Eklem kenarında bulunan kemik çıkıntısı veya parmaklarda şişlik
  • Eklem çevresinde görülen hassasiyet ve kızarıklık
  • Baş parmak ekleminde ağrı
  • Ayak bilekleri ya da ayak parmaklarında şişlik

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Kireçlenmeye iyi gelen yöntemlerin sayısı birden fazladır. Kireçlenme tedavisi için alanında uzman bir doktora başvurmak gerekir. Doktor eklemdeki kireçlenmenin durumuna bakarak hastaya birçok yöntem sunar. Genellikle kireçlenme problemi yaşayan hastalara ilaç veya krem tedavisi uygulanır. Bu tedavinin yanında hasta fizik tedavi seansları ile kireçlenme problemine çözüm arar.

Fizik tedavi hastanın ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bu tedavi yönteminde egzersiz yapılarak kireçlenme tedavisi gerçekleştirilir. Bahsedilen bu yöntemler ağrının azalmasına yardımcı olur ancak kalıcı bir sonuç vermeyebilir. Bu yöntemleri denediği halde ağrıları devam eden bir hastaya cerrahi müdahale uygulanır. Eklemlerin içine enjekte edilen ilaçlar sayesinde eklem içindeki sıvı birikintilerinin önüne geçilir ve hastanın ağrısı azalır.

Dizde Kireçlenme Nasıl Fark Edilir?

Dizde kireçlenme belirtisi genellikle her insanda sıklıkla görülen eklemdeki yoğun ağrılardır. Özellikle yürüdükçe fark edilen bu ağrılar bir süre sonra dizin bükülmesini dahi kısıtlar. Hareket etmekte zorluk çekilmesi de eklemlerdeki sıvının artmasına neden olur. Eklemlerdeki sıvının artması eklem çevresinde şişliğe neden olur ve bunun sonucunda da bacaklarda şekil bozukluğu meydana gelebilir.

Boyun Kireçlenmesi Neden Olur?

Kireçlenmenin boyun bölgesinde olması çoğu insanın yaşamını önemli derecede etkileyen bir durumdur. Vücuttaki omurların birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için omurlar arasında diskler mevcuttur. Boyun bölgesinde de iki kemiği birbirine bağlayan eklemler bulunur. Bu eklemlere tıpta faset adı verilir. Boyunda kireçlenme oluşması bu faset eklemlerinin yıpranması, aşınması ve işlevini yitirmesi ile meydana gelir.

Bu fasetlerin yıpranmasına duruş bozukluğu, çok ağır yükler taşınması, masa başında ya da hareketsiz işler yapılması ve boyna darbe alınmış olması neden olabilir. Kireçlenmenin genel sebepleri bunlara ek olarak söylenebilir.

Fasetlerin yapısı bozulduktan sonra koruyucu görevi yapan diskler de yıpranmaya başlar. Yıpranma sonucunda omurlar arasındaki disklerin içindeki sıvı miktarı azalır ve çökme gerçekleşir. Disklerin çökmesiyle omurlar birbirine yaklaşır ve kemik çıkıntıları oluşur. Bu kemik çıkıntıları da omurilik içinde bulunan sinirlere günden güne baskı yapar. Bu baskılar doğrultusunda boyunda kireçlenme oluşur. Sinirlerin sıkışması boyunda ağrı, şişkinlik ve koldan kürek kemiğine kadar yayılan uyuşukluğa da sebep olabilir.

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? yazısına da göz atabilirsiniz.

Kireçlenme Evde Nasıl Tedavi Edilir?

kireclenmenin evde tedavisi

Kireçlenme rahatsızlığının evde tedavisi herkes tarafından uygulanmaya çalışılan bir yöntemdir. Her hastalıkta olduğu gibi kireçlenme içinde eklemdeki ağrıların azalmasına yardımcı olacak bazı yöntemler bulunur. Eklem ağrısına dayanamayan ve ilaç kullanmayı tercih etmeyen kişilerin daha çok uyguladığı bu yöntemler şöyledir:

  • Avokado yöntemi: Avokado meyvesinin kireçlenmeye iyi geldiği bilinir. Düzenli olarak tüketilmesi halinde ağrıların azaldığı gözlemlenmiştir. Kireçlenme yanı sıra kolesterol, diş etinde oluşan iltihap gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
  • Isırgan otu yöntemi: Bu ot uzun zamandan beri romatizma ve kireçlenmenin tedavisinde kullanılır. Eklem ağrılarını azalttığı için alternatif tıp yöntemlerinden en çok tercih edilendir.
  • Altın otu yöntemi: Kireçlenme ve romatizma hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu ot ağrıların geçmesine ve eklemlerde oluşan kirecin çözülmesine yardımcı olur.
  • Akırı kahra otu yöntemi: Genellikle halk arasında güzellik aşısı olarak bilinir. Eklemlerde meydana gelen kireçlenme ve eklemlerdeki oluşan ağrılar için kireçlenme tedavisi yöntemi olarak kullanılır.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.