The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? - Furkan Hastanesi

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

22.05.2021
579
Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
REKLAM ALANI

Tüp bebekte hamilelik semptomlarının başlaması tüp bebek uygulamasından sonra 2 hafta dolduğunda kişiye kan testi yapılarak hamilelik olup olmadığı öğrenilerek olur. Çocuk sahibi olmak isteyen aileler için uygulanan tüp bebek tedavi yöntemi ile bu istek mümkün hale gelebilir. Eğer uygulamanın ardından hastaya yapılan kan testinde bebek oluşumu görüldüyse anne adayının vücudunda birtakım belirtiler başlar.

Tüp bebekte hamilelik belirtileri normal bir insanda olan gebelik ile aynı tür belirtilerdir. Anne adayı hamile olup olmadığını hamileliğin genel belirtilerini araştırarak öğrenebilir. Tüp bebek tedavisi ile embriyonun vücuda tutunmasından sonra anne adayının göğüslerinde hassasiyet meydana gelir. Bu belirti doğal yollarla gerçekleşen gebeliklerde 4 ve 6 hafta arasında görülür. Ancak tüp bebek yolu ile hamile kalan annelerde daha erken görülen bir belirti türüdür.

Anne adayı bu süreçte duygu yoğunluğu yaşayabilir ve duyguların da ani değişimler meydana gelebilir. Bunun olması hamilelik için çok normal bir durum olarak karşılanır. Tüp bebek tedavisi yöntemi ile hamile kalan kişilerde sabahları mide bulantısı görülme olasılığı yüksektir. Bu problem stresten kaynaklanabileceği gibi hamilelikten dolayı da ortaya çıkabilir.

Tüp Bebekte Hamilelik Semptomları Nelerdir?

Tüp bebekte hamilelik belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bunun nedeni her insan vücudunun birbirinden farklı olmasıdır. Kimi insanım midesi çok bulanırken hiç mide bulantısı yaşamayan kişilerde vardır. Tüp bebekteki hamilelik belirtilerinin normal yolla oluşan gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. İki hamilelik dönemi de aynı şekilde geçer. En yaygın görülen hamilelik belirtileri şu şekilde listelenmiştir:

  • Bulantı ve kusma
  • Halsizlik
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Göğüslerde dolgunluk
  • Bazı yiyeceklerden tiksinme
  • Aşerme

Bu belirtilere hamilelik yaşayan kişilerde sıklıkla rastlanılır. Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme gibi belirtiler genellikle gebeliğin daha ileriki dönemlerinde olur.

Hamilelik Belirtisi Olmaması Normal Midir?

hamilelik belirtisi gostermemek normal midir

Hiçbir hamilelik belirtisi taşımamak gayet normal bir durumdur ve bu durumdan dolayı endişe edilmemesi gerekir. Bazı anneler tüp bebek tedavisinden sonra herhangi bir hamilelik belirtisi görmediği için acaba tüp bebek tutmadı mı korkularına kapılır. Ancak buna gerek yoktur. Bu durum kişi daha çok strese sokar.

Normal yolla veya tüp bebek yolu ile gebe kalan kişilerde her zaman belirti olmayabilir veya bu belirtiler geç başlayabilir. Gebelik testinin pozitif çıkması ancak kişiye hiçbir hamilelik belirtisi olmaması bu gebeliğin sağlıksız olduğunu göstermez. Belirtilerin meydana gelmemesi tamamen anne adayının fizyolojik yapısından kaynaklanan bir durumdur.

Karın germe ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Tüp Bebeğin Tutması ile Ortaya Çıkan Belirtiler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanması embriyonun rahime yerleşmesi ile gerçekleşir. Bu gibi durumlarda meydana gelebilecek erken tüp bebekte hamilelik belirtileri şu şekilde listelenmiştir:

  • Bulantı: En sık görülen hamilelik belirtisidir. Genellikle hamileliğin ilk 2 ayı içerisinde şiddetli olarak görülebilir.
  • Kramp: Embriyo rahime yerleştikten sonra anne adayında hafif kramp yaşanması oldukça yaygın bir durumdur. Rahmin genişleyip bağların rahmi desteklenmesi amacıyla yaptığı hareketten dolayı gerilme olur ve buna kramp denir. Genellikle bu kramplar hafif veya orta şiddetli görülebilir. Ancak şiddetli bir kramp problemi olan kişilerin mutlaka bir doktora muayene olması gerekir.
  • Adet gecikmesi: Genellikle normal veya tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde en temel belirti kişinin regli olmamasıdır. Bu durumdan şüphelenen kişiler gebelik sonucunu öğrenebilir.
  • Göğüslerde değişim: Embriyo transferi ile hamile kalan bir kişide hormonal seviyeler hızla değişiklik gösterir. Göğüslerin sert, şişkin veya uç kısımlarının daha koyu olması hamilelik belirtisi olabilir.
  • Yorgunluk: Hamile olan kişiler genellikle Kendini halsiz hisseder. Bu yorgunluk sadece ev işi yapıldığında değil normal otururken bile hissedilebilir.
  • Sıklıkla idrara çıkma ve susama: Genellikle hamileliğin birinci ve ikinci aylarında anne adayı sıklıkla idrara çıkar ve çok susamaya başlar. Su içtikçe tekrar idrara çıkma isteği gelir ve bu döngü bu şekilde devam eder.
  • Duygularda değişim: Hamile olan bir kişinin psikolojisi bazı dönemlerde çok etkilenebilir. Hormonlarda değişiklik meydana geldiği için bu kişinin daha duygusal biri olmasına neden olur. Bu duygusallığın yerini bazen sinir ya da stres alabilir. Çoğunlukla hamileliğin ilk 3 ayında bu belirtiler görülebilir. Anne adayının bu süre içerisinde yalnız bırakılmaması büyük önem taşır.
  • Vücut sıcaklığında artış görülmesi: Hormonlardaki artış sebebiyle yumurtlama esnasında sıcaklık yükselebilir. Eğer hamilelik pozitif ise tüp bebek tedavisindeki ilk 2 hafta anne adayının vücut ısısı daha fazla olur.  

Transferden Sonra Hamilelik Semptomları Ne Zaman Görülür?

transferden sonra hamilelik gostergeleri nelerdir

Transfer işleminden sonra hamilelik belirtileri ortalama 2 hafta içerisinde fark edilmeye başlanır. Tüm belirtiler görülmese de vücuttaki birkaç değişiklik ile kişi hamile olduğunu tahmin edebilir. Hamilelikten dolayı kaynaklanan belirtilerin çoğu gebeliğin ilerleyen haftalarında görülür. Hamilelik süresince hormon seviyeleri yükselir. Bu yükseklikten dolayı değişiklikler hastanın vücudunda daha net bir şekilde hissedilir.

Hamilelik belirtileri neredeyse hepsi herkeste aynı şekilde görülür. Erken hamilelik belirtileri adet döneminden önce meydana gelen bazı değişiklikler ile ortak özellikler taşır. Tüm bunların yanı sıra hiç belirtisiz bir hamilelik süreci geçiren kişilerde vardır. Bu yüzden belirtisi olmayan kişilerin herhangi bir korkuya kapılmasına gerek yoktur.

Tüp bebek tutma belirtileri genellikle fark edilebilir bir durum değildir. Bundan dolayı bir kadının başarılı embriyo transferi gerçekleştikten sonra hamilelik testi yapana kadar vücudunda ayrı bir değişim oluştuğunu hissetmemesi normal bir durumdur.

Selülit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

İkiz veya Üçüz Gebeliklerde Belirtiler Değişiklik Gösterir Mi?

Çoğul hamileliklerde ortaya çıkan belirtiler aynı tek çocuğa hamilelikte olduğu gibidir. Ancak bu hamileliklerde genellikle bulantı ve kusma şikayeti daha fazla olur. Bu durumun dışındaki tüp bebekte hamilelik belirtileri genellikle aynı şekilde devam eder.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.