The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? - Furkan Hastanesi

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

18.05.2021
972
Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Kıl dönmesi operasyonu çok dikkatli yapılması gerekir ve özellikle bu hastalığın nüksetmiş hastalara uygulanması gerekir. Gereksiz yapılan ameliyatlarda basit gibi görünen kıl dönmesi inatçı yaralar yüzünden bir kabusa dönüşebilir.  Tedavi edilemeyecek kadar yayılmış durumlarda ise hastalıklı dokunun çıkarılması zorunludur. Bu alan çıkarıldıktan sonra oluşan yerin dikilmesi nedeniyle deride çatlama, oyukluk oluşması ve derinin gerilmesi sebebiyle yeni sinüslerin oluşabilir.  Yine ameliyat sonrası oluşan gerginlik nedeniyle hareket kısıtlılığı oluşmaktadır. Yara açık bırakılırsa eğer aylar süren pansumanlar gündeme gelebilir. Bu sebeple kıl dönmesi ameliyatının konusunda uzman bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası

Kıl dönmesi operasyonundan sonra iyileşme süreci operasyonun seyrine göre değişiklik göstermektedir. Eğer yapılan işlem kristalize fenol ise iyileşme süreci en az 6 ile 8 hafta arayı bulmaktadır. Bu süreç açık cerrahide 8 ila 10 hafta, yarı kapalı yöntemler ise 3 ila 4 haftayı bulabilmektedir. Kıl dönmesi operasyonu sonrası hastaların günlük işlerine dönme süreleri 2 ila 10 hafta arasında değişebilir. Hastaların operasyon sonrasında da dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar evde yapılabilecek basit bakımlar ve hekimin önerdiği ilaçların düzenli kullanımı ile sağlanabilmektedir. Kıl dönmesi operasyonu sonrasında hastaların operasyon bölgesine bakım yapmaları oldukça önemlidir. Örneğin her gün sıcak suyla duş alınması, bölgenin tüy dökücü kremler veya lazer operasyonlarla kıllardan uzak tutulması, bölgenin terden uzak tutulması oldukça önemlidir.  Ayrıca hastanın geçirmiş olduğu operasyona da bağlı olarak tuvaletini yaparken yüksek oturuşla tuvalet yapması, merdiven çıkarken tek tek basamakları çıkması, sırtüstü yerine yüzüstü veya yan yatması gibi önlemler de alınabilir.

Tırnak batması tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kıl Dönmesi Tekrarlar Mı?

Kıl dönmesi yeniden oluşumu ameliyatlı ya da ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi sonrasında kıl dönmesinin tekrarlaması yeni gelişen tekniklerle birlikte oldukça düşüktür. Bu hastalarda doğru tedavi yöntemi kullanılırsa başarı ortalaması oldukça yükselecektir.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

kil donmesi tedavi yollari

Kıl dönmesi tedavi teknikleri, hastalığın evresine göre lokal bakım ve banyolar, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi yöntem de uygulanabiliyor. Çok yeni, küçük, orta hatta 1-2 sinüsle ortaya çıkan hastalarda sadece epilasyon ve lokal bakımla bu durum gerileyebilmektedir. Sorun daha yaygın ve derin olduğunda kılların temizlenmesi pit eksizyonu ile sinüslerin lokal anesteziyle çıkarılması ya da kristalize fenol uygulaması yapılıyor. Hastaneye yatış gerektirmeyen kısa ve ağrısız işlemler olmakla birlikte bu yöntemlerin, uzmanlar tarafından uygulanması gerekmektedir.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılmaktadır?

Kıl dönmesini anlamak için kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla bilinebilir. Bu alanda deneyimli bir doktor tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor. Kıl dönmesi tanısı için genellikle MR, ultrason veya röntgen gibi görüntüleme cihazlarına gerek kalmadan iyi bir fiziki tedavi ile ortaya çıkabilir. Ancak anlaşılamayan durumlar söz konusu olursa hekim tarafından bazı testler istenebilmektedir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi semptomları, deri altında bir kist olması ve bu kistin deri artıklarıyla dolması ve bu artıkları dışarı atamadığı için şişip iltihaplanmasıyla meydana gelir. Genellikle kalça arasında meydana gelen kıl dönmesi basit bir sivilce veya lezyon gibi görülebilir. Fakat bölgede çok fazla kıl birikmesiyle birlikte apse ile birlikte ağrılı bir süreç meydana gelebilir. Kıl dönmesi daha çok kalça arasındaki bölgede oluşsa bile koltuk altı, göbek veya kasıkta da meydana gelebilmekte olup kıl dönmesi belirtileri şu şekildedir:

  • Akıntı
  • Ağrı
  • Kaşıntı
  • Yanma hissi

Kıl Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

kil donmesi sebebi nedir

Kıl dönmesinin sebeplerinden biri de sırt bölgesinden dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde dönerek derinin içine doğru ilerlemesiyle meydana gelmesidir. Bunun dışında uzun süre oturmak, aşırı kilolu olmak, terlemek, ağırlık kaldırma gibi zorlayıcı sporlarla uğraşmak, uzun süre motosiklete veya bisiklete binme gibi sporlar da kıl dönmesine neden olabilmektedir. Kıl dönmesinin oluşumundaki asıl faktör ise kıl kökünün dibinde, kıl kökünün apse veya iltihap yapmasıdır. Kuyruk sokumunda oluşan kıl dönmeleri makat kemiğinin biraz üstünde meydana gelir. Makat bölgesindeki ufak çatlamalar sonucunda bölgeden birden fazla kıl birikebilir ve kıl dönmesine yol açar. Özetle kıl dönmesi, kılın cildi delerek cilt altına yerleşmesiyle meydana gelir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde sıkça gözlemlenir. Kuyruk sokumu bölgesinde oluşmasının başlıca sebebi bu bölgenin kıllı bir yapıya sahip olmasıdır. Dar pantolonların giyilmesi de kıl dönmesinde oldukça büyük bir etkendir. Kılın kalçaların arasında yönünü değiştirip içeri doğru batmasına ve bu bölgede yer etmesine neden olur. Sırttan dökülen kıllarda aynı şekilde büyük ölçüde kıl dönmesi nedenlerinden biri olmaktadır.

Akne tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Risk Faktörleri Nelerdir?

Kıl dönmesi risk durumları erkeklerde, kadınlara kıyasla 3 kat daha fazla görülmesidir. Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş dilimi ise 15-25 yaş arası. Her ne kadar kıl yapısı kıl dönmesinin yaşanmasındaki en önemli etkenlerin başında geliyor olsa da, bazı faktörler sorunun daha fazla yaşanmasına sebep olabiliyor. Kilolu olmak, gün içerisinde fazla oturmak ve çok terlemek, kıl dönmesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Yürürken ya da otururken kalça kaslarının hareketleri ile kıllar daha da derine gömülüyor, bu durum da kıl dönmesine neden oluyor. Bu sebeple özellikle bankacı, öğrenci ve şoför gibi meslek gruplarıyla, bisiklet veya ata binme sporları ile ilgilenen sporcularda kıl dönmesi oldukça fazla görülmektedir. Bunun dışında vücut yapısının çok kıllı olması, kıl yapısının yoğun ve iri olması, deri kalınlığı ve kötü hijyen, kıl dönmesi hastalığının diğer belirgin faktörleri arasında bulunmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.